نکات ایمنی ماشین آلات تزریق
امروزه دستگاه تزریق پلاستیک طرفداران زیادی دارند و برای تولید قطعات بزرگ و کوچک پلاستیکی مانند سبد میوه، بطری و درب آن، جا ادویه و غیره استفاده می شوند، هرچند این دستگاهها دارای مزایای زیادی هستند، و با به کارگیری مجدد پلاستیک از ورود آن به چرخه طبیعت و آسیب به محیط زیست جلوگیری می کنند. اما کار با این دستگاه ها ریسک زیادی دارد. بهتر است برای پیشگیری از خسارات جانی و مالی نکات ایمنی دستگاه تزریق پلاستیک را رعایت کنیم.
مقررات ایمنی دستگاه تزریق پلاستیک
دستگاه تزریق پلاستیک دستگاهی است که ضایعات پلاستیک را در معرض حرارت زیاد قرار می دهد. و آن را به پلاستیک مذاب و روان تبدیل می کند. سپس مواد مذاب را با فشار زیاد به داخل قالب مورد نظر ریخته و درب قالب را می بندد. پس از سرد شدن مواد آن را از داخل قالب بیرون می آورند و نهایتا محصول تولید شده، آماده است. این دستگاه همانطور که مزایای زیادی دارد دارای معایبی نیز می باشد که برای طول عمر بیشتر دستگاه و عدم خسارات جانی و مالی باید به آن ها توجه کرد.
اگر فرد تخصص و تجربه لازم در زمینه کار با دستگاه تزریق پلاستیک را داشته باشد، حتما از شیوه کار با تجهیزات ایمنی و ضروری دستگاه مطلع است. این تجهیزات جهت ایمن بودن افرادی که با دستگاه سروکار دارند بکار رفته و جزو اساسی برای کالاهای تولیدی هستند.
بنابراین غیر فعال کردن، چشم پوشی و یا تغییر تجهیزات و مقررات ایمنی دستگاه تزریق پلاستیک به هیچ عنوان مجاز نیست.
ایمنی دستگاه
در صورت درست کار نکردن و ایراد داشتن این تجهیزات باید دستورالعمل ایمنی کار با دستگاه تزریق پلاستیک را اجرا کرد که درادامه مقاله آن ها را با هم بررسی خواهیم کرد.
نکات ایمنی هنگام خرابی و عمل کرد نامناسب دستگاه تزریق پلاستیک عبارتند از:
- فورا دستگاه را خاموش کنید.
- کلید توقف اضطراری را فشار دهید.
- جریان برق را قطع نمایید.
- بعد از20 دقیقه سیستم خنک کننده آب را ببندید.
- متخصص مربوطه را سریعا آگاه سازید.
- و پس از شناسایی ایراد و برطرف نمودن آن مجددا دستگاه را روشن نمایید.
دستورالعمل ایمنی کار با دستگاه تزریق پلاستیک
هر دستگاهی که خریداری می شود، بر روی بدنه بیرونی آن پلاک هایی حاوی اطلاعات ایمنی و اخطارهای لازم جهت نحوه کار بر روی دستگاه درج شده است. حتما قبل از شروع کار با دستگاه تزریق پلاستیک، اطلاعات ثبت شده را به طور کامل مطالعه نمایید.
هنگامی که دستگاه روشن است از نزدیک کردن دست هایتان، به بازوه، گیره و تابلو برق آن خودداری کنید.
به دکمه و کلید های آن دست نزنید.
هنگام تزریق مواد مذاب به داخل قالب، دقت کنید عبور مواد از سر نازل به راحتی صورت بگیرد، اگر سر نازل گرفتگی داشته باشد، احتمال پاشیده شدن مواد مذاب به سرو صورت اپراتور بالا می رود.
پس از سرد شدن قالب، برای خروج محصول از داخل آن، دست هایتان را هرگز داخل قالب نبرید زیرا موجب آسیب قطع دست و انگشتان می شود.
قبل از اینکه مواد را داخل گازگیر دستگاه تزریق پلاستیک چینی بریزید حتما اول گازگیر را خاموش نمایید.
پس از ریختن مواد درون قالب، از محکم بودن پیچ روی آن اطمینان حاصل نمایید، اگر پیچ میزان نباشد خطر افتادن قالب زیاد می شود.
حتما شلنگ و رابطهای خروج و ورود آب را مرتب چک کنید و بست آنها را محکم نمایید زیرا ممکن است شلنگ از جای خود خارج شده و آب به داخل مدار برق دستگاه یا قالب نفوذ کند وبه دستگاه یا اپراتور آن صدمه بزند.
به طور مرتب سیم های دستگاه بخصوص سیم ارت آن را بررسی کنید. قطعی سیم ارت و معیوب شدن آن موجب ایجاد برق گرفتگی اپراتور شده و احتمال خسارات جانی را بالا می برد.
حوادث دستگاه تزریق پلاستیک
یکی از نکات ایمنی دستگاه تزریق پلاستیک به زمانی مربوط میشود که دستگاه دچار حادثه شده است. در هر حادثهای باید به صورت زیر عمل کنید:
تجزیه انفجاری
پی وی سی و پلی متیل اکسید و برخی دیگر از مواد پلاستیکی اگر به مدت طولانی در معرض حرارت قرار بگیرند گاز تولید می کنند، تجزیه شده و یا منفجر می شوند. با این حساب باید با استفاده از نازل هایی که از قالب جدا هستند، پروسس شوند تا گاز تحت فشار، بتواند خارج شود.
خروج بخارهای سمی
سیستمها از تولید این گازها جلوگیری میکنند اگر کنترل گاز میسر نبود پیشنهاد میشود از یک هواکش برای خروج بخارهای خطرناک استفاده شود، وسیله مکنده گاز سمی بهتر است بر روی قالب نصب شود.
شارژ بیش از حد
بارگیری تا (حداکثر 15 درصد بیشتر از وزن قطعه) توصیه میشود. اما بیشتر از این میزان پس از تزریق موجب باقی ماندن پلاستیک ذوب شده در سیلندر و بالا رفتن فشار و دما خواهد شد.
در صورت بارگیری با فشار بالا، فشار داخل سیلندر هم افزایش می یابد و اگر نازل یا قالب به تمیز شدن نیاز داشته باشد، احتمال پاشیدن مواد و آسیب دیدن اپراتور دستگاه وجود دارد.
پس برای رعایت نکات ایمنی کار با دستگاه تزریق پلاستیک توجه داشته باشید که هنگام تمیز کردن یا تعمیر ماشین، موتور دستگاه را خاموش کنید و کلید اصلی را در وضعیت صفر قرار دهید تا هم از پاشیدن مواد و هم از قطع شدن دست و انگشتان جلوگیری شود.
تالیسا پیشرو در صنعت پلاستیک